18 Mart 2020 Çarşamba

Bağışıklıkla İlgili


*Sağlıklı Yakalanmış

Salgın dolayısıyla kağıt versiyonunun basımını askıya aldığımız kitabımın bağışıklıkla ilgili bölümünü burada paylaşmak istedim. İşinize yarar belki.

Bölüm 23
Hastalıklara Karşı

Ben doktor değilim. Tıbbi bilgim de sizlerden fazla değil. Hem ruhen hem bedenen sağlıklı kalmak için öğrendiğim ve uyguladığım yöntemler var ama. Daha önce bahsettiğim meditasyonlar, topraklanmalar, çakra dengelemeler, doğayla iç içe olmaya özen göstermeler dışında; katıldığım çalışmalara istinaden edindiğim deneyimlerden, ailemle, eşimle dostumla paylaştığım birkaçına burada da yer vermek isterim.

Öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, her türlü hastalığa karşı alınacak en iyi önlem.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlü tutulur derseniz, daha önceki bölümlerde  gülümsemenin öneminden bahsetmiştim. Buna ek olarak, stres içinde gereğinden fazla kalmamamız da çok önemli.

GÜÇLÜ OLAN HAYATTA KALIR DA... HANGİ GÜÇ?



*Rahatla. Hiçbir şey kontrol altında değil.

Oldum olası bunu bilirim bunu söylerim. Komplo teorileri bir yana, doğayla uyum içinde yaşamak varken, ona hükmetmeye, onu kontrol etmeye kalkınca sonuç hüsran oluyor her zaman. Deprem, tsunami, yangın derken şimdi bir de virüsümüz oldu.

Twitter'da denk gelip çok güldüğüm bir paylaşımda söylendiği gibi: "Sen git 4 milyar yıllık dünyada sezon finaline denk gel!"

Revolution dizisindeki Aaron Pittman gibi ister MIT'den mezun ol, ister Google'da $80 milyon kazandığın süper işin olsun, şartlar hop diye değiştiğinde hızlı koşamadığın için en zayıf halka olabiliyorsun.

Belki de şu virüs ve onun korkusuyla yaşadıklarımızdan öğrenecek bir şeyler çıkartabiliriz kendimize. Asıl konunun 'Hayatta kalmak' olması gibi!

7 Mart 2020 Cumartesi

Bazen Gülüp Geçmek Lazım



Yazdıklarımı okuduğunu tahmin etmediğim, çok değerli bir ağabeyimiz geçen gün gerçekten bir gazetede yazmak isteyip istemeyeceğimi sordu. Utanıp, sıkılıp, birikimim yetmez, kendimce bir şeyler karalıyorum falan diyordum ki,"Selva, antrenman yapmaya devam et, ama kendin için bir de kimlik bulman lazım" gibi bir tavsiyede bulundu. Çok haklı buldum. 
Benim yaşam tarzım da aynen böyle aslında. Ortaya karışık!
İnsan ancak iyi bildiği şeyi veya yaşadığı şeyi güzel anlatabiliyor.
Demek ki iyi bildiğim şeyi bulmam lazımmış.
Benim iyi bildiğim şey ne ki acaba? 
Her şeyden biraz olunca, iyi bildiğim şeyi bulmak da zor geldi birden. 

6 Mart 2020 Cuma

Mutlu Olmaya Önce Karar Vermek Lazım

*Mutluluk için bu dairenin içine adımınızı atın..

Mutlu olmak için ilk adım mutlu olmaya karar vermektir bence. Pembe bir daire çizip bunun içine giriyorsanız, zaten karar vermişsiniz demektir...

Standart bir günde aşağı yukarı benzer şartlara sahip birileri mutludur, birileri mutsuzdur ya, ondan bahsediyorum aslında. Çok keyifli veya çok üzücü olaylar yaşandığında ne kadar mutlu olunabildiği de kişisel tercihlerle belirlenir tabi ki, ama bahsettiğim o değil.

Evde oturuyorsunuz. Biriniz "Öfff çok sıkıldım", veya "Uff çok sıcak," derken, diğeri "Ne rahat koltukmuş bu," diyebiliyorsa, işte algıda seçicilik mutluluk veya memnuniyet konusunda da devreye girmiş demektir!