15 Ocak 2015 Perşembe

Mozzarella Yapmak Pek Kolaymış



Peynir atölyeleri beyaz peynir, kaşar ve hellimden sonra mozzarella ile devam etti. 
Ben kolaydan başlayıp zora doğru gidiyoruz diye düşünürken en kolayı mozzarella çıktı. Sütü tencereye koymakla peyniri yemek arasında geçen zaman topu topu bir buçuk, iki saat tutunca o peynirlerden çakma bir pizza yapıp yemek bile mümkün oldu.






Haftada bir gün kapımıza kadar çiğ süt geliyor. Böyle bir lüksümüz var. Öyle olunca ben de o günü mandıra günü yaptım ister istemez. Bu hafta mandıramızda mozzarella denemesi vardı.

Artık öğrendiğimiz üzere tüm peynirler aynı mayayla mayalanıyor ve teleme kesme aşamasına kadar üç aşağı beş yukarı aynı işlemlerden geçiyor. 




Biraz bekleme süreleri ve kullanılan kültür cinsi değişiyor, o kadar.

Mozzarella için de teleme kesimi ve süzümünden sonra süreç şöyle gelişti: 
İyice suyunu çıkartıp sıkmak.

Bunun için şu süzgeç çok yararlı oldu.



Suyu bayağı çıktı.


Ve bez yardımıyla suyundan oldukça arındırdıktan sonra


Minik minik kesmek.


Sonra bu telemeleri 80 derecede 5-10 dakika yoğurmak.


3 litre sütten çıka çıka bir avuç teleme çıktığı için bu işi minik bir tencerede iki kaşık yardımıyla da yapmak mümkün oldu



Sıcak suda yoğurduğumuz teleme, elastikileşip neredeyse bir metreye kadar uzadığında sıra o çok sıcak peynire şekil vermeye geliyor.

Fazla sıcak geldi, ben bu defa elime alamadım, o geleneksel top şeklini plastik bir peynir kalıbına koyup evire çevire vermeye çalıştım.


Şeklini kaybetmemesi için bu topu soğuk suya atıp yarım saat kadar bekleyince de mozzarellamız afiyetle yemeğe hazır hale geldi.


Biraz kalıbın izleri kalmış üzerinde. Bir dahaki sefere ellerimin yanmaması için gerekli önlemleri alıp daha güzel şekil vereceğim inşallah.

Bunlar da elim yana yana yaptığım minik topların buzlu sudaki halleri: 


Şimdi tek derdimiz: Sağlıklı yolu seçip bu peyniri güzel bir zeytinyağı ve domatesle mi yesek???




Yoksa paşa paşa pizzamızı yapıp keyfimize mi baksak???


Derken şöyle oldu.










Hellimde de böyle olmuştu, yoğurtta da, hatta dalından kiraz yediğimde de, insan gerçek yiyeceklerin tadına varınca neden bize bu plastiksi yapay şeyleri dayatıyorlar diye düşünmeden edemiyor. Cevabı belli tabi.

Sorry Seems To Be The Hardest Word - Elton John


Doğal ürünlere ulaşmak daha kolay olsa, 
doğal ürün adıyla sahtekarlık yapılmasa 
ne iyi olur...