21 Mayıs 2014 Çarşamba

Antakya'dan Fotoğraflı Künefe Tarifi


Antakya’ya gidip de künefe yemeden dönmek olmaz. Künefeleri afiyetle yerken bir de oraların en iyisi Çınaraltı Künefecisi’nden künefe tarifi alınmışsa, işte onun keyfi bambaşka olur…
Şayet bir gün yolunuz Antakya’ya düşerse, tarihi Uzunçarşı’da baharat alışverişinizi bitirdikten, nar ekşinizi aldıktan sonra, çarşıdan çıkmadan Çınaraltı’nda bir mola verin ve oradaki künefecilerden birinde oturup - en az - bir porsiyon künefeyi mutlaka yiyin.
O zamana kadar da, şimdi sizinle paylaşacağım künefe tarifini denemekten korkmayın; sahiden hiç de zor değil.

İyi tereyağ ve bulunabilirse künefe peyniri daha lezzetli olmasını sağlar ama eldeki malzemeyle de tatmin edici bir sonuç almamanız için hiçbir sebep yok. Tarif Çınaraltı’ndaki ustadan, fotoğraflarını çekmemize de izin verdi.
Künefe Tarifi

1 kg (taze) tel kadayıf
400 gr tereyağı
700 gr tuzsuz peynir (künefe peyniri olsa iyi olur, olmazsa dil peyniri)
Şurubu için: 1 ölçü suya 1 ölçü şeker
Tereyağını eritin.
Tel kadayıfları parçalayıp ayırın.

Tereyağıyla iyice karıştırın.
Bir tepsiye yayın.

Üzerine parça parça ettiğiniz künefe peyniri veya dil peynirini bolca serpiştirin.

Tekrar tel kadayıfla kapatıp, iyice bastırın.
Ocağın üzerinde, tepsiyi çevire çevire pişirin. (Fırına koymayın.)
Sık sık kontrol edin. Altı kızarınca, omlet gibi çevirin.

İki tarafı da kızardığında ocaktan alın.
Porsiyonlara ayırın.

Daha önce, yarım saat kadar, şeker ve suyu kaynatarak hazırladığınız şurubu ılık olarak üzerine dökün ve servis yapın.

İsterseniz fıstıkla da süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…